Povratak

Othranjivaje malih mačića bez majke | Začep (opstipacija) i maslinovo ulje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mačku koja se omacila 11.05. u nedjelju je pregazio auto, pa sam ja preuzela brigu za mačiće. Petero i je i za sada mi izgledaju zdravi. Živahni su, igraju se i imaju apetit. Hranim ih mokrom hranom za mačke koju dodatno usitnim vilicom i razrijedim s malo zagrijane vode ili mlijeka pomiješanog s vodom. Mačići se nalaze u prostranoj visokoj kutiji obloženoj tkaninom koju svakodnevno mijenjam. Mačiće hranim u prosjeku svakih 5 sati. Prije hranjenja ih stimuliram da se pomokre, a nakon hranjenja im masiram trbuh krpom navlaženom toplom vodom i obrišem ih vlažnom krpom ako se zamažu za vrijeme hranjenja. U  pauzama između hranjenja hodaju, igraju se, čiste i većinom spavaju. Predu kada ih gladim i reagiraju kada ih dozivam. Imam nekoliko pitanja. Tražila sam odgovore po internetu, ali se mišljenja razlikuju. Trebam li ih i dalje stimulirati da mokre ili to mogu i sami (stari su 30 dana)? Trebam li im i dalje masirati trbuh nakon jela? Trebam li stimulirati obavljanje velike nužde ili i to mogu sami? Čini mi se da neki imaju problema s obavljanjem velike nužde (zatvor), ali nisam sigurna. Čitala sam da im je moguće dati malo maslinovog ulja kako bi se "podmazao sustav". Je li to ispravno? I hoće li im štetiti ako nemaju zatvor? I koja količina im se smije dati?

Smijem li ih puštati van da šeću po travi, a da je lijepo vrijeme (naravno, uz nadzor)? Ispričavam se na hrpi pitanja, ali jako mi je stalo do dobrobiti mačića. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Ana

O: Za nadohranu  mačića se preporučaju komercijalna zamjenska mačja mlijeka (u ponudi Pet centra dostuona su Dr. Clauders, Canina i  Beaphar zamjenska mačja mlijeka). Od rođenja do starosti 1,5 tjedan  mačića se hrani svaka dva sata (najsigurnije je početi sa 1 ml po obroku pa postupno povećavati dozu do maksimalno 10 ml po obroku kada su veći). Od 1,5 do 3 tjedna starosti mačiće se hrani  svaka 3 sata, a iza 3 tjedna, svaka 4 sata. Uz mlijeko se može  polako početi dodavati gotovu hranu za mačiće. U početku to može biti meka hrana, a kasnije se može uključiti i suha hrana.

Preporučljivo je da mačić dnevno povećava tjelesnu težinu za  10 grama dnevno, ali sasvim je normalno da i dan dva stoji na istoj težini. Sit mačić spavat će do slijedećeg hranjenja. Mačić ima par čvrstih, žućkastih stolica dnevno.

Do 4. tjedna starosti nakon svakog hranjenja potrebno je nježno masirati i stimulirati analnu i genitalnu regiju sa vatom ili gazom navlaženom sa toplom vodom. To će potaknuti mačića da mokri i defecira. Mačić ne mora imati stolicu svaki dan pa tako ponekad može i preskočiti jedan dan. To je u redu sve dok mačić dobro jede, napreduje i mokri. Razvoj svake životinje je individualan. Neka mladunčad napreduje brže, a neka sporije. Ukoliko Vam se čini da neki od mačića još uvijek ne obavlja nuždu samostalno, nastavite sa masažom.

Najčešći problem kod mačića je pojava proljeva, no moguća je pojava opstipacije koja također predstavlja problem. Uzroci nastanka opstipacije mogu biti različiti, npr. dehidracija, nepravilna prehrana, nagla promjena hrane, nedovoljno vlakana u hrani, strana tijela, obstrukcija crijeva, itd. Simptomi koji se mogu javiti kod začepa su povećan abdomen, napinjanje kod defekacije, povraćanje, tvrda stolica, slabost, gubitak apetita ili slab apetit.

Maslinovo ulje nije laksativ. Ovo ulje kao i ostala ulja biljnog porijekla organizam upija i iskorištava do 50%. Da bi se postiglo laksativno djelovanje mora se davati veće  doze, a to može izazvati mučninu i povraćanje.

U slučaju da neki mačići imaju začep savjetujem Vam da se obratite za pomoć ambulantnom veterinaru koji će ih pregledati i na temelju nalaza i dijagnoze odrediti terapiju. Također Vam savjetujem da mačiće očistite od crijevnih parazita. To se može učiniti s Banminth pastom za mačiće, koja se izdaje na veterinarski recept.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr